Translate

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

CNC Routers - Μέρος 1ο - Τι είναι το Ρουτερ

        

         Πριν ξεκινήσουμε την συζήτηση σχετικά με το πως χρησιμοποιείται ένας παντογράφος CNC ή αλλιώς ένα CNC ρούτερ είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του απλού φορητού ρούτερ,ενός κλασικού ξυλουργικού εργαλείου. Το ρούτερ λοιπόν διαθέτει έναν κινητήρα(ενδεχομένως ρυθμιζόμενων στροφών), ρύθμιση ύψους - βάθους, και ένα κόλετς για την συγκράτηση του κοπτικού ρούτερ.
          Όταν χρησιμοποιείτε ένα φορητό ρούτερ, νιώθετε, βλέπετε και ακούτε το εργαλείο και αντιλαμβάνεστε άμεσα αν η κοπή γίνεται απροβλημάτιστα ή αν κάτι πάει στραβά. Πριν λοιπόν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα CNC ρούτερ είναι πάρα πολύ χρήσιμο να πειραματιστείτε με ένα φορητό ρούτερ και να νιώσετε πως πραγματικά λειτουργεί. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε ένα γρήγορο σκίτσο, να σταθεροποιήσετε ένα κομμάτι ξύλο και ξεκινώντας από μία σταθερή βάση να προσπαθήσετε να κόψετε το σχήμα που σχεδιάσατε. Το πιο ασφαλές είναι να τοποθετήσετε το κοπτικό ρούτερ (Κινησιά για ίσιες κοπές) σε βάθος μικρότερο από την διάμετρό του για να μην υπάρξει κίνδυνος θραύσης του κοπτικού.
          Ξεκινήστε το κόψιμο απο το κέντρο στην φορά του ρολογιού άλλα και σε αντίθετη από αυτήν. Είναι φανερό ότι στην μία κατεύθυνση η σταθερότητα και ο χειρισμός είναι μακράν καλύτερα απότι στην άλλη. Μετά, δοκιμάστε να κόψετε διαφορετικά βάθη και ακούστε το κοπτικό να προσπαθεί να αφαιρέσει μεγαλύτερη ποσότητα υλικού, μειώστε την ταχύτητα πρόωσης για να το βοηθήσετε και δείτε πως η θερμοκρασία του έχει ανέβει.
         Πραγματοποιώντας τα παραπάνω, θα μπορέσετε να αντιληφθείτε τον τρόπο λειτουργίας του ρούτερ, τον τρόπος κοπής με ρούτερ και τα προβλήματα που προκύπτουν από την χρήση του. Μετά, ο προγραμματισμός του CNC ρούτερ θα γίνεται ορθότερα και δεν θα προκαλούνται ζημίες στο μηχάνημα ή στο κοπτικό.
        Αυτά για αρχή. Θα συνεχίσουμε την επόμενη φορά αναλύοντας τις γραμμές κοπής και τον ορθό τρόπο σχεδιασμού κοπτικής διαδικασίας σε CNC ρούτερ.

Φιλικά,

Γεωργουλάκος Γιώργος
Διπλ.Μηχανολόγος Μηχανικός



Unicut | Γεωργουλάκος Αντώνιος & Σια ΟΕ  Τηλ. 2310 784 610 - FAX 2310 782 103 Κολοκοτρώνη 13 - Διαβατά - Θεσσαλονίκη
                                                      e-mail: info@unicut.gr  |   www.unicut.gr  |   www.e-unicut.com
Τροχείο Κοπτικών Εργαλείων Στη Θεσσαλονίκη - Κοπτικά Εργαλεία Ξύλου - Πριονοκορδέλες - Τρυπάνια - Κοπτικά Ρούτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου